Grote vraag naar aardgas door winterse kou

De winterse kou zorgt in Nederland voor een grote vraag naar aardgas. Maandag en dinsdag stroomde per dag ruim vijfhonderd miljoen kubieke meter aardgas door het netwerk. Normaal is dat in januari 380 miljoen kubieke meter per dag, meldt Gasunie, het staatsbedrijf dat zorg draagt voor het transport van gas in Nederland, woensdag.

Het record van 545 miljoen kubieke meter aardgas in een etmaal van 7 februari vorig jaar is nog niet aan diggelen. De gemiddelde etmaaltemperatuur lag toen met -11 graden een stuk lager.

Vooral in het westen van Nederland is de vraag groot. Uit voorzorg staat een installatie op de Maasvlakte in Rotterdam met een piekvoorraad aardgas stand-by, meldt Gasunie. Het gas kan worden ingezet om de gasvoorziening in de Randstad op peil te houden op momenten dat er extra vraag naar gas is, bijvoorbeeld in de ochtend als veel huishoudens en bedrijven opstarten.

Dinsdag werd wel een recordhoeveelheid aardgas vanuit Duitsland via het Nederlandse netwerk naar het Verenigd Koninkrijk getransporteerd. "Ook de gasvraag in Engeland is door het koude weer momenteel groot. De Britse binnenlandse gasvoorraden lopen langzaam terug waardoor in toenemende mate aardgas moet worden geïmporteerd om aan de eigen energiebehoefte te voldoen", aldus Gasunie.