Meer vernielingen tijdens jaarwisseling

Het aantal vernielingen tijdens oud en nieuw is dit jaar toegenomen, net als het aantal brandstichtingen. Het aantal incidenten van geweld tegen gezagsdragers en de openlijke geweldpleging is daarentegen afgenomen. Dat blijkt uit het landelijk beeld over de jaarwisseling, dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het totaal aantal incidenten is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vernielingen steeg van 2452 naar 2661 en het aantal brandstichtingen liep op van 732 naar 816 stuks. Openlijke geweldpleging is daarentegen bijna gehalveerd van 265 naar 139 incidenten. Het aantal incidenten van geweld tegen politie, brandweer en ambulancepersoneel nam af van 186 naar 114.

Opstelten noemt de hoeveelheid en de aard van de incidenten 'nog steeds onacceptabel'. Oud en nieuw hoort een feest te zijn en daar passen dergelijke aantallen incidenten niet bij, benadrukt de minister. Hij wil doorgaan met een harde aanpak van het geweld.

Tijdens de jaarwisseling zijn 1098 mensen aangehouden. Van hen heeft het OM er 185 gedagvaard. De overige gevallen hebben geleid tot een boete, sepot of moeten nog worden beoordeeld. Inmiddels zijn zestien supersnelrechtzittingen gehouden. In drie zaken heeft dit geleid tot een lagere straf dan het OM had geëist. Het OM tekent in deze zaken beroep aan.

De definitieve cijfers van het OM en de cijfers over het in beslag genomen vuurwerk, vuurwerkletsel en aangerichte schade volgen in februari. Dan kan ook een totaalbeeld van de jaarwisseling worden opgesteld.