Uitstel proces bioscoopschutter

De van een dodelijke schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado verdachte James Holmes wordt op zijn vroegst pas op 12 maart officieel in staat van beschuldiging gesteld. De rechter heeft een daartoe strekkend verzoek van de advocaten van Holmes vrijdag ingewilligd. Waarschijnlijk zullen zij vragen om een psychiatrisch onderzoek van hun cliënt.

Holmes (25) wordt ervan verdacht in juli het vuur te hebben geopend op bezoekers van een bioscoop in de stad Aurora. Twaalf mensen kwamen om en zeventig raakten gewond. De rechter bepaalde donderdag dat Holmes daarvoor terecht moet staan.

Nabestaanden reageerden boos op het uitstel van het proces. "Rot in de hel, Holmes", riep de vader van een omgekomen meisje, aan het eind van de zitting.

Volgens de openbare aanklagers heeft Holmes de moordpartij zorgvuldig voorbereid. Zij hebben hem aangeklaagd wegens moord en poging tot moord en willen tegen hem de doodstraf eisen. Verwacht wordt dat Holmes onschuldig wegens krankzinnigheid zal pleiten. Als de rechter zich daarin kan vinden kan Holmes voor behandeling worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Zijn zaak zal dan iedere zes maanden worden getoetst. In theorie kan hij worden vrijgelaten als hij genezen wordt verklaard.