Politiebond ACP wil supersnelrecht schrappen

Politiebond ACP wil dat het supersnelrecht wordt afgeschaft. Volgens de bond leidt het supersnelrecht, waarbij verdachten binnen drie dagen worden berecht, tot veel te lage straffen, laat de bond donderdag weten in Eenvandaag.

De rechtbank in Den Haag legde woensdag in drie zaken lagere straffen op dan geëist. Het ging om mannen die zich tijdens de jaarwisseling hadden misdragen. De rechter oordeelde dat nieuwjaarsnacht een uitgaansnacht is als alle andere en ging niet mee in de hogere strafeis van het Openbaar Ministerie.

ACP-vicevoorzitter Wiep van der Pal is furieus. "Politieagenten worden met de dood bedreigd, er wordt vuurwerk naar ze gegooid, ze moeten rennen voor hun leven", zegt hij in Eenvandaag. "En als ze dan horen dat er een taakstraf volgt zakt de moed ze in de schoenen."

Het OM in Den Haag gaf donderdag al aan in hoger beroep te gaan tegen de opgelegde straffen. De rechter had alleen werkstraffen en in een geval een dag cel gegeven, omdat hij het niet nodig vond de straffen te verhogen omdat het nieuwjaarsnacht was.

De rechtbank in Rotterdam ging donderdag wel mee in de hogere strafeisen van het OM. Een 28-jarige man die bij een vuurwerkshow beveiligers met een mes bedreigde en agenten beledigde kreeg conform de eis tien weken cel. Een andere man moet zes weken de cel in wegens vernieling. In beide gevallen werd oud en nieuw als strafverzwarende omstandigheid gezien.