Musea trekken fors meer bezoekers

Het aantal mensen dat afgelopen jaar een museum bezocht is flink gestegen. De ongeveer vierhonderd musea waar de Museumjaarkaart geldig is, trokken dit jaar zo'n 19,5 miljoen bezoekers. Het jaar ervoor waren dat er anderhalf miljoen minder, meldt de Nederlandse Museumvereniging maandag.

De stijging is mede te danken aan de opening van filmmuseum Eye in Amsterdam en de heropening van het Stedelijk Museum in de hoofdstad. Samen waren deze musea goed voor zo'n vierhonderdduizend bezoekers. Ook het eerste volledige jaar van het in oktober vorig jaar heropende Scheepvaart museum in Amsterdam draagt flink bij. Dat trok ruim 430 duizend bezoekers.

Ook bleek een aantal tentoonstellingen zeer succesvol, zoals in museum De Pont in Tilburg, waar onder meer een tentoonstelling van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei plaatshad. Ook tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag en het Spoorwegmuseum in Utrecht deden het goed.

Net als vorig jaar voert het Van Gogh Museum de ranglijst aan. Bijna anderhalf miljoen mensen brachten afgelopen jaar een bezoek aan dat museum in Amsterdam.


Musea trekken fors meer bezoekers (Foto: Novum)