Informateur wil buitenstaanders in college Wassenaar

Het nieuwe gemeentebestuur van Wassenaar moet bestaan uit ervaren buitenstaanders. Dat advies geeft informateur en voormalig senator Joop van den Berg aan de gemeenteraad, laat de gemeente zaterdag weten. Alleen buitenstaanders kunnen volgens hem een doorbraak in de 'bedorven' politieke verhoudingen bewerkstelligen.

Eerder deze maand werd het villadorp getroffen door een bestuurlijke crisis. De twee VVD-wethouders zegden het vertrouwen op in hun CDA-collega Dienke Dekker vanwege een prijzig fietstunnelproject. Dekker stapte op. De VVD'ers en D66-wethouder Fred Sanders boden ook hun ontslag aan, maar blijven voorlopig lopende zaken afhandelen.

De hoogleraar parlementaire geschiedenis adviseert de gemeenteraad om het ontslag van de nog zittende wethouders te aanvaarden en kandidaat-wethouders voor te dragen die geen lid zijn of zijn geweest van de Wassenaarse raad. Wethouderskandidaten van buiten Wassenaar zonder nauwe banden met de Wassenaarse politiek hebben de voorkeur, aldus de oud-PvdA-senator.

De informateur stelt verder voor dat de fractievoorzitters van VVD, CDA en Wat Wassenaar Wil (WWW) een formatieteam vormen, dat in de eerste dagen van januari drie wethouderskandidaten moet hebben geselecteerd. Dat leidt volgens hem tot een college van 'pacificatie'.

Van den Berg sprak zaterdagochtend met de fractievoorzitters, waaruit hij de conclusie trok dat een college van buitenstaanders nodig is om de ambtelijke fusie van Voorschoten en Wassenaar te doen slagen en het vertrouwen in de lokale democratie te herstellen.