Leipheimer: Leinders verzorgde dopingprogramma Rabo

Ploegarts Geert Leinders van de voormalige Rabobank-wielerploeg heeft een centrale rol gespeeld bij het dopinggebruik in het team. Renner Levi Leipheimer verklaarde dat tegenover het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, zo blijkt uit de ongecensureerde versie van zijn verklaring die NRC Handelsblad heeft ingezien.

Leipheimer verklaarde onder ede dat hij in zijn Rabo-tijd (tussen 2002 en 2004) epo gebruikte en daarbij ondersteund werd door Leinders. De Belgische arts verzorgde volgens Leipheimer 'het dopingprogramma bij Rabobank'. Leinders ontkent dat in alle toonaarden. "Ik heb als ploegdokter nooit gebruik gemaakt van producten of methodes die op de dopinglijst staan", zegt hij in de krant.

De getuigenis van Leipheimer was al eerder naar buiten gekomen, maar onduidelijk was wie hem aan de doping had geholpen. De naam van de betreffende ploegarts was, net als die van een collega-renner, op de website van het Usada onleesbaar gemaakt. De getuigenis van Leipheimer en het vernietigende Usada-rapport in zijn geheel, waren voor Rabobank reden om na zeventien jaar te stoppen als sponsor. De bank zei het geloof in een schone wielersport verloren te hebben.

Verder blijkt uit onderzoek van NRC dat diverse kopstukken van de Rabobank verboden bloedtransfusies ondergingen in Oostenrijk. Zo zouden Michael Boogerd, Thomas Dekker, Denis Menchov en Michael Rasmussen tot de klantenkring van de veroordeelde dopinghandelaar Stefan Matschiner behoren. De dopinghandelaar heeft tegen de politie verklaard dat hij Rasmussen, Boogerd en Dekker in het dorpje Steyrermühl heeft behandeld.

In tegenstelling tot 2009 geeft Boogerd nu wel toe contact met Matschiner gehad te hebben. De Hagenaar zou de dopinghandelaar in Wenen in een wijnbar ontmoet hebben. Volgens Boogard was dat 'niet voor doping, maar voor vitamines'. De oud-coureur kreeg diverse rekeningen van Matschiner en zou die ook betaald hebben.