Republikeinen fluiten voorman terug

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben hun 'Plan B' voor het voorkomen van automatische belastingverhogingen en bezuinigingen per 1 januari ingetrokken. Zij wilden een verhoging van de belastingen voor inkomens van meer dan een miljoen dollar per jaar toestaan, maar werden door hun achterban teruggefloten. Het voorstel maakte ook weinig kans om door de Senaat te worden aangenomen, waar de Democraten in de meerderheid zijn.

Het besluit tot intrekking is een gevoelige nederlaag voor John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. In een korte verklaring liet Boehner weten dat het voorstel 'onvoldoende steun van onze leden heeft' en dat het nu aan president Barack Obama en de leider van de Democraten in de Senaat Harry Reid is om de 'fiscale afgrond' te voorkomen. Die term slaat op het aflopen van belastingverlagingen die onder de vorige president George Bush werden doorgevoerd.

Het Witte Huis liet in een reactie weten dat het Obama's voornaamste zorg is 'te verzekeren dat de belastingen niet over een paar dagen omhoog gaan voor 98 procent van de Amerikanen en 97 procent van de kleine bedrijven'. Obama wilde de belastingen voor inkomens vanaf vierhonderdduizend dollar per jaar laten stijgen. Obama en Boehner hebben allebei aangegeven de komende dagen verder te willen onderhandelen.

Submitter:  Bron: Novum/AP