Kamer wil af van 1040-urennorm
De Tweede Kamer keert zich tegen de norm van 1040 verplichte onderwijsuren op middelbare scholen. Het kabinet moet de norm voor mei volgend jaar herzien op een wijze die maximale ruimte biedt aan maatwerk voor leerlingen, staat in een motie die D66 dinsdagavond zal indienen bij het vervolg van het debat over de onderwijsbegroting.
Het voorstel van Kamerlid Paul van Meenen (D66) kan volgens hem op de steun rekenen van onder meer PvdA, SP en CDA, goed voor een meerderheid. Er bestaat al langer verzet tegen de 'ophokplicht' van de 1040-urennorm. Om aan de norm te voldoen hangen scholieren maar wat rond op school, terwijl ze geen les hebben, zegt D66.
"Het gedrocht van de verplichte 1040 uur raakt de klassen direct en houdt het broodnodige maatwerk waar het onderwijs behoefte aan heeft tegen", zegt Van Meenen. "We moeten van tijd naar kwaliteit en ik ben blij dat een Kamermeerderheid dat nu gerealiseerd wil zien."
In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA al afgesproken dat de 1040-urennorm wordt 'gemoderniseerd'.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) reageert opgetogen op het afschaffen van de norm. "Dit is fantastisch nieuws, een verplichte urennorm zorgt niet voor onderwijskwaliteit maar voor ophokuren", zegt voorzitter Lotte Savelberg.