Voorarrest Jasper S. opnieuw verlengd

Jasper S., die vastzit op verdenking van het verkrachten en vermoorden van Marianne Vaatstra, blijft langer in de cel. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden woensdag bepaald. De 45-jarige Fries mag maximaal negentig dagen langer worden vastgehouden.

De beperkingen van zijn voorlopige hechtenis blijven eveneens gelden. Dat betekent dat S. alleen met de politie en zijn advocaat mag spreken. De rechtbank heeft tot de verlenging besloten omdat de verdenking van moord ernstig genoeg wordt geacht om S. langer vast te houden.

S. werd op 18 november aangehouden voor de moord op Vaatstra en zit sindsdien in de cel. De 45-jarige melkveehouder uit Oudwoude had eerder dna afgestaan voor een groot dna-verwantschapsonderzoek om de moordenaar van Vaatstra op te sporen. Het Nederlands Forensisch Instituut stelde een honderd procent dna-match vast.

Na zijn aanhouding werd de boerderij van S. en zijn gezin uitgebreid door de politie onderzocht. Wat het onderzoek in en om de woning van S. heeft opgeleverd is niet bekendgemaakt. Ook is onduidelijk of hij een verklaring heeft afgelegd.

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland gevonden. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord.