Oppositie Koeweit legt lage opkomst uit als zege

De oppositie in Koeweit kraait victorie nu de opkomst bij de door de oppositie geboycotte parlementsverkiezingen fors lager blijkt uitgevallen dan tevoren. Iets meer dan veertig procent van de kiesgerechtigden is volgens verkiezingsfunctionarissen naar de stembus getogen. Bij de verkiezingen van februari kwam nog bijna zestig procent opdagen.

Ook regeringsgezinden werpen zich op als overwinnaars. Zij wijzen erop dat de grote meerderheid van de nieuwgekozen parlementariërs het bewind van de emir trouw steunt.

De verenigde oppositie, een monsterverbond van radicale islamisten en westersgezinde progressieven, nam niet deel aan de verkiezingen uit protest tegen wat zij machtsmisbruik door de regerende dynastie noemen. Vooral het decreet waarmee de emir eigenmachtig het kiesstelsel wijzigde is hen een doorn in het oog.

De regering van de door het Westen gesteunde emir gunde de oppositie in het vijftigkoppige parlement van Koeweit jarenlang betrekkelijk veel ruimte. Tot islamisten en geestverwante stammenleiders in februari een meerderheid veroverden en een grotere invloed op de regering eisten.

Nu de oppositie niet langer in het parlement, maar in het vervolg op straat een tegenstem wil laten horen neemt de onrust in Koeweit naar verwachting toe. De regering heeft politieke bijeenkomsten in het openbaar verboden, maar de oppositie heeft verklaard zich daarvan niets aan te trekken. Enkele demonstraties zijn de afgelopen maand uitgemond in rellen.


Oppositie Koeweit legt lage opkomst uit als zege (Foto: Novum)