Dam in aanbouw ingestort in Cambodja

Een dam in aanbouw in het westen van Cambodja is zondag deels ingestort. Vier bouwvakkers worden vermist. De hulpdiensten nemen aan dat ze zijn verdronken. Nog eens vier medewerkers raakten zwaargewond.

De hydro-elektrische dam in de rivier de Atay kon de waterdruk waarschijnlijk niet aan, zegt politiechef Theang Leng. De dam lekte volgens hem voordat hij instortte. Het werk aan de dam is stilgelegd. Onderzoekers bekijken de schade. Volgens een automonteur in de buurt worden ook vijf Chinezen vermist, maar de politiechef ontkent dit.

Elektriciteit is schaars in Cambodja, maar toch was er kritiek op het bouwen van dammen die elektriciteit moeten opwekken. Die kritiek richt zich vooral op de milieuproblemen en de sociale problemen die de dammen veroorzaken. Hele dorpen moeten worden verplaatst en de natuurlijke hulpbronnen waarvan veel dorpsbewoners afhankelijk zijn verdwijnen door de dam.

Het werk aan de dam, die 120 megawatt moet opwekken, is in 2008 begonnen. De dam had in mei volgend jaar klaar moeten zijn. Het project, dat 255 miljoen dollar kost, wordt uitgevoerd door een Chinees bedrijf.