'JOVD mag toch spreken op congres'

De JOVD krijgt zaterdag toch spreektijd op het congres van de VVD in Den Bosch. Dat heeft oud-VVD-leider Ed Nijpels gezegd tegen Radio 1. De jonge liberalen zouden ruim de tijd krijgen om het woord te voeren. De kwestie zou vrijdagavond zijn geregeld.

Eerder besloot het partijbestuur van de VVD dat de jongerenpartij niet mocht spreken op het congres. Het programma zou te vol zitten. Ook de vijf minuten die Rutte, zelf oud-voorzitter van de jongerenpartij, de JOVD aanbood van zijn eigen spreektijd, werden van hogerhand afgeschoten.

Op die beslissing kwam veel kritiek. Onder meer partijcoryfee Hans Wiegel liet weten de JOVD te steunen bij een poging om op het congres spreektijd te krijgen. "Van de liberale partij mag niets anders worden verwacht", zo liet de oud-JOVD-voorzitter de jongeren weten.

De VVD congresseert zaterdag vanaf 10.30 uur in de Brabanthallen in Den Bosch. Het gaat om het eerste congres sinds de VVD en de PvdA samen in de regering stapten. Verwacht wordt dat veel leden stoom willen afblazen over de gang van zaken rond de inkomensafhankelijke zorgpremie.