Olifanten na bonje uit Dierenpark Emmen gezet

Een olifantenfamilie moet definitief uit Dierenpark Emmen verkassen vanwege aanhoudende bonje met andere olifanten in de dierentuin. De moederolifant is al maanden verwikkeld in een machtstrijd met de rest van de kudde. Met de verhuizing van de vier olifanten denkt de dierentuin de rust terug te laten keren.

De ruzie begon in juni na de dood van het dominante vrouwtje van de kudde, verklaart een woordvoerder. "Toen haar plek vrijkwam, schoof de olifantenmoeder zichzelf direct naar voren als waardige opvolger. Daar dachten de twee dochters van het overleden kuddehoofd anders over en gingen de strijd aan om die positie."

De strijdende olifanten begonnen elkaar met bijten, stoten en veel trompetteren het leven zuur te maken. Nadat de dierenverzorgers de beesten fysiek hadden gescheiden, hield de vijandigheid aan. Daarop besloot de dierentuin tot de definitieve uitzetting van moeder en haar twee dochters en zoon om een einde aan de twist te maken.

In eerste instantie wordt in Europa naar een nieuwe thuishaven voor de vier familieleden gezocht. "Het is namelijk geen sinecure om een stel olifanten te vervoeren. Daarnaast brengt een verplaatsing bij hen veel stress teweeg die wij willen minimaliseren", zegt de woordvoerder.

Het dierenpark zoekt geen nieuwe bewoners om de vier vrijgekomen plekken op te vullen. Het rekent op natuurlijke aanwas van de kudde.