VVD en PvdA praten verder over zorgpremie

Coalitiepartijen VVD en PvdA praten maandag verder over een alternatief voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Donderdag en vrijdag spraken de partijen al met elkaar om tot een oplossing te komen de maatregel, die tot veel verzet leidde. Hiervoor moet het regeerakkoord worden opengebroken.

Het Centraal Planbureau heeft het afgelopen weekeinde verschillende opties doorgerekend. Het meest waarschijnlijke alternatief is het verhogen van de belastingschijven voor hogere inkomens. Op die manier kunnen inkomensverschillen ook worden verkleind, een vurige wens van de PvdA.

Naar verwachting komen de doorrekeningen van het CPB in de loop van de ochtend. Daarna praten premier Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD en vicepremier Lodewijk Asscher en fractievoorzitter Diederik Samsom van de PvdA verder op het ministerie van Algemene Zaken. Als ze een oplossing hebben gevonden moeten ook de fracties nog instemmen.

Dinsdagmiddag staat het debat over de regeringsverklaring op de agenda. Mocht er voor die tijd nog geen oplossing zijn gevonden voor het probleem rond de zorgpremie wil GroenLinks toch een debat. Dit moet dan gaan over de 'staat waarin het kabinet verkeert'.

"Een week na de beëdiging van de nieuwe regering, wordt de formatie plotseling verlengd", zegt fractievoorzitter Bram van Ojik zondag. "Het debat dat we met de informateurs voerden over het regeerakkoord ging blijkbaar over een kladversie. Ik geloof niet dat iemand in Nederland nog begrijpt waar we nu staan."