Meer blauw op straat, gokken legaal

Het nieuwe kabinet trekt jaarlijks 105 miljoen euro meer uit voor de nationale politie. Dat moet zorgen voor meer blauw op straat en meer capaciteit voor opsporing, staat in het maandag gepresenteerde regeerakkoord.

Verdachten die zijn veroordeeld tot meer dan twee jaar cel, moeten meteen aan hun straf beginnen, ook als zij in beroep gaan. Bij misdrijven met slachtoffers is dit één jaar. Er komt een apart strafrecht voor adolescenten, tussen het volwassenenrecht en het jeugdrecht in. De maximumstraf is twee jaar jeugddetentie.

Gevangenen komen niet meer automatisch vervroegd vrij. Vervroegde vrijlating moeten ze echt gaan verdienen. Ook moeten gevangenen gaan meebetalen aan hun verblijf in de cel. Details hierover staan niet in het akkoord. Voor zeden- en geweldsdelinquenten wordt levenslang toezicht mogelijk.

Het kabinet gaat verder gokken legaliseren. Online kansspelen, sportweddenschappen en pokerevenementen worden toegestaan. Wel komen er strenge regels voor. Holland Casino, nu monopolist en eigendom van de staat, wordt verkocht.

De Voetbalwet wordt aangescherpt, met hogere straffen en boetes voor clubs die te laks zijn tegen hooligans. Supporters die in de fout gaan, kunnen meteen een stadionverbod krijgen.