Greenpeace mag blijven actievoeren tegen Shell
Greenpeace mag in de toekomst tegen Shell blijven protesteren. Wel moeten actievoerders zich aan bepaalde regels houden om te voorkomen dat acties uit de hand lopen. Bij overtreding moet een boete worden betaald. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag in een kort geding bepaald.
De milieuorganisatie moet voortaan aan het begin van een actie bekendmaken wat het doel is, wat er gaat gebeuren en hoelang het duurt. Ook moeten ze zo nodig laten weten of er veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
Acties waarbij klanten niet meer kunnen tanken, mogen maar een uur duren. Andere protesten waarbij de normale gang van zaken binnen het bedrijf onmogelijk worden gemaakt mogen niet langer dan twee uur duren.
Shell eiste in de zaak dat Greenpeace stopt met protesteren, op straffe van een dwangsom van een miljoen euro. Dat gebeurde naar aanleiding van een wereldwijde campagne van de milieuorganisatie medio september. Greenpeace is boos dat Shell is begonnen met boringen in het poolgebied. Zo'n zestig actievoerders maakten in Nederland ruim zeventig tankstations korte tijd onbruikbaar.
Volgens de rechter zijn organisaties als Greenpeace vrij om actie te voeren en hun mening aan het publiek kenbaar te maken. Alleen als een dergelijk protest veel hinder of schade oplevert is protesteren niet toegestaan. Of een bepaalde actie niet aan de voorwaarden voldoet, moet achteraf worden bepaald, vindt de rechter.
Greenpeace zegt in een reactie op de uitspraak blij te zijn met de erkenning van de rechter. "We gaan door met onze campagne tegen olieboringen op de Noordpool", aldus de organisatie.