Ministerie: abortusboot heeft geen vergunning

De Nederlandse abortusboot van Women on Waves, die donderdag in de haven van het Marokkaanse Smir vaart, heeft geen vergunning voor het uitvoeren van overtijdbehandelingen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid donderdag. Volgens Women on Waves is geen vergunning nodig.

In de overkoepelende vergunning die de organisatie kreeg, is vastgelegd dat de abortusboot telkens wanneer wordt uitgevaren opnieuw een vergunning voor het uitvoeren van overtijdbehandelingen of abortussen moet aanvragen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. "De inspectie eist dat onder meer omdat telkens met verschillende boten wordt gevaren en zo beter zicht kan worden gehouden op wat de organisatie exact doet," licht de woordvoerder toe.

Women on Waves is volgens het ministerie strafbaar als in de wateren van Marokko overtijdbehandelingen worden uitgevoerd. Zonder vergunning mag de organisatie alleen voorlichting geven. Volgens het ministerie is de organisatie er onlangs nog op gewezen dat een vergunning nodig is.

Volgens Women on Waves valt het uitvoeren van overtijdbehandelingen met medicatie niet onder de abortuswet en is daarom geen vergunning vereist. De organisatie is dan ook zeker van plan deze behandelingen uit te voeren. De organisatie is niet van plan abortussen, die tot verder in de zwangerschap mogelijk zijn, uit te voeren.

De boot bemant vanaf donderdag een 'hotline' voor Marokkaanse vrouwen met vragen. "Zij kunnen dan informatie krijgen over overtijdbehandelingen met medicatie of mee uitvaren naar internationale wateren waar de organisatie de behandeling uitvoert," meldt een woordvoerder van Women on Waves. Hoe dat exact moet gebeuren is nog onduidelijk, omdat de Marokkaanse autoriteiten het aanmeren van de boot niet toestaan.

Oprichter van de organisatie Rebecca Gomperts werd in de haven van Smir belaagd door Marokkaanse demonstranten die haar uitmaakte voor 'terrorist' en 'moordenaar', terwijl zij afbeeldingen van bloedende embryo's meedroegen.

De Marokkaanse autoriteiten gaven woensdag al aan dat het schip de haven mogelijk niet zou kunnen bereiken. Als de boot toch aanmeert is het de eerste keer dat Women on Waves de haven van een islamitisch land aandoet. De abortusboot vaarde naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal. Desondanks zouden dagelijks zes- tot achthonderd zwangerschappen worden afgebroken.