Fontein: "Alleen jeugdopleiding houdt clubs gezond"

Het door de Europese voetbalbond ingevoerde Financial Fair Play begint langzaam zichtbaar te worden voor de voetbalclubs. Eerder deze week werd het prijzengeld van 23 clubs al bevroren omdat ze niet aan de verplichtingen voldeden. Om dit te voorkomen zal er geïnvesteerd moeten worden in de jeugdopleidingen.

De UEFA heeft onder leiding van Maarten Fontein een onderzoek gehouden naar de jeugdopleidingen van veel clubs. De conclusie uit het rapport ondersteunt de stelling dat één miljoen euro steken in de jeugd meer loont dan het voor vier miljoen aantrekken van spelers van buitenaf.

Fontein: "Gemiddeld geven clubs in Europa 70 procent van hun omzet uit aan salarissen en amper 5 procent aan de jeugdopleiding. In Spanje zijn clubs die 125 procent in salarissen stoppen. Dat kan niet en is totaal ongezond. Het Spaanse voetbal is feitelijk ook failliet omdat de clubs in totaal een schuldenlast van vier miljard hebben. Het is niet voor niets dat Nederlandse clubs nog wachten op transfergeld van clubs uit Spanje, Italië en Portugal."

Het is dan ook de verwachting dat er een aantal clubs failliet zal gaan, zoals in Nederland onder meer met RBC Roosendaal is gebeurd en in Schotland met de Rangers. Om dure transfers uit de weg te gaan zijn er al clubs die in de jeugdopleidingen van andere clubs shoppen. UEFA-voorzitter Michel Platini wil hier een einde aan maken en die clubs zelf speler op laten leiden, zodat het voetbal op termijn er veel gezonder dan nu voor staat.