Petitie Pussy Riot overhandigd aan ambassade

Een petitie voor de Russische vrouwenpunkband Pussy Riot die werd ondertekend door 63 duizend mensen is donderdagochtend overhandigd aan de Russische ambassade in Den Haag. Bij de overhandiging waren tientallen mensen aanwezig, meldt een woordvoerder van Amnesty International.

De handtekeningen werden aangeboden door onder anderen Eduard Nazarski, de directeur van Amnesty International Nederland en Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. Ook 3fm-dj Roosmarijn Reijmer was van de partij. De handtekeningenactie voor de vrouwen, die vorige maand op de eerste dag van Lowlands werden veroordeeld tot twee jaar in een strafkamp, begon op het festival.

De drie actievoerders, die met de petitie oproepen tot de vrijlating van de vrouwen, waren een uur binnen in de ambassade. "We wilden niet alleen handtekeningen overhandigen, maar onze verontwaardiging duiden", zegt Nazarski. "We hebben uitgelegd hoe het vonnis op het Nederlandse publiek overkomt."

De gezant leek volgens Nazarski weinig overtuigd van de argumenten over de vrijheid van meningsuiting in Rusland, en zei dat Pussy Riot de godsdienstvrijheid heeft aangetast. "Hij was wel onder de indruk van het aantal handtekeningen."

De drie leden van het vijfkoppige Pussy Riot werden veroordeeld voor vandalisme gedreven door religieuze haat voor een protestoptreden in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou. Ze zouden met hun protestnummer, waarin ze zich onder meer uitspraken tegen president Vladimir Poetin, gelovigen hebben beledigd.

"Poetin zal na de petities niet opeens van gedachten veranderen en de vrouwen vrijlaten", zei de zegsman van Amnesty eerder al. De internationale verontwaardiging zou wel effect hebben. "De advocaten van Pussy Riot zeggen dat de aandacht ervoor heeft gezorgd dat ze niet een veel langere straf hebben gekregen."

De twee leden van Pussy Riot die nog op vrij voeten waren, zijn Rusland inmiddels ontvlucht. De drie veroordeelde leden gaan in beroep, al is een datum nog niet bekend. "We gaan door met invloed uitoefenen tot we ons doel hebben bereikt", kondigde Nazarski aan.


Petitie Pussy Riot overhandigd aan ambassade (Foto: Novum)