Rutte waarschuwt voor socialisme

Bij de verkiezingen staat de vraag centraal of Nederland kiest voor socialisme of voor liberalisme. Dat zei VVD-lijsttrekker Mark Rutte zaterdag tijdens zijn toespraak op het congres van de VVD in De Doelen in Rotterdam. "Nog nooit was de keuze voor Nederland zo duidelijk als op 12 september", zei hij.

"Gaan we met socialistisch beleid Griekenland achterna of gaan we financieel orde op zaken stellen?", vroeg hij. "De keuze is die tussen pessimisme en het optimisme. Tussen een Nederland achter de dijken en een Nederland in de wereldtop. Een keuze tussen het socialisme en ons liberalisme."

Volgens Rutte wordt ten onrechte gedacht dat socialisme gelijk staat aan sociaal. "Want wat is er sociaal aan de rekening doorschuiven naar volgende generaties?" Hij haalde Winston Churchill aan, die zei dat 'socialisten welvaart afbreken'. "Socialisten straffen succes en vooruitgang", zei de VVD-leider.

"Socialisme is als een boemerang: het gaat razendsnel voorwaarts, en dan komt de klap keihard in je gezicht", zei Rutte. Het enige dat Rutte socialisten moest nageven, is dat ze woord houden. "Want uiteindelijk is iedereen gelijk, want iedereen is arm."

Rutte noemde in zijn speech, die met een ovationeel applaus werd ontvangen door de 1600 aanwezige VVD-leden, geen enkele keer de naam van Emile Roemer of van de SP. Wel noemde hij de voormalig PvdA-premier Joop den Uyl. Volgens Rutte wordt al dertig jaar de rommel van dat kabinet opgeruimd.

Voorafgaand aan de toespraak van Rutte sprak de Britse premier David Cameron het congres toe via een videoboodschap. Hij zei het leiderschap van Rutte te bewonderen. Volgens Cameron vervult Rutte een sleutelrol in het Europees debat en heeft hij een heldere visie waar hij heen wil.

Dat Cameron zijn steun uitspreekt voor Rutte is enigszins pijnlijk voor CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Die zei woensdag tijdens het verkiezingsdebat van de NOS nog dat de Britse premier een van zijn inspiratiebronnen is. Die liefde komt klaarblijkelijk niet van twee kanten.


Rutte waarschuwt voor socialisme (Foto: Novum)