VVD: Betaal je eigen thuiszorg maar

Als het aan de VVD ligt, mag iedereen straks zelf zijn eigen thuiszorg regelen. Pas wanneer je geen kinderen, broers of zussen, ouders, buren, vrienden of andere mensen hebt die je incontinentieluiers komen verwisselen kun je bij de overheid aankloppen voor hulp.

Om dit te realiseren moeten er duizenden wijkverpleegkundigen worden aangenomen die kunnen beoordelen of iemand hulpbehoevend genoeg is voor thuiszorg.

Minister Schippers (VVD) vindt het onaanvaardbaar dat mensen maar graaien naar zorg en zorgmiddelen omdat ze er nu eenmaal recht op hebben. Schippers: ?Het is raar dat veel mensen een werkster hebben en die betalen, maar dat ze die de deur uitdoen als ze hulpbehoevend worden, omdat de thuishulp collectief wordt betaald.?

Volgens Schippers gaat het vooral om hulp bij praktische zaken, zoals bijvoorbeeld het aan- en uittrekken van steunkousen. ?We gaan kleine kinderen echt niet dwingen om hun gehandicapte moeder te verschonen?. zo zegt ze in het AD van woensdag. 

Vorige week liet Schippers ook al weten flink in de ouderenzorg te willen snijden. In de thuiszorg betaalt iedereen een vaste eigen bijdrage, maar net als in de ouderenzorg, wordt de thuiszorg onbetaalbaar als de regeling in zijn huidige vorm blijft bestaan.