Lintje voor gouden olympiërs

Epke Zonderland, Dorian van Rijsselberghe en de Nederlandse hockeysters zijn als beloning voor hun gouden medaille op de Olympische Spelen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kregen het lintje in de Ridderzaal in Den Haag opgespeld door minister van Sport Edith Schippers (VVD).

De andere goudenmedaillewinnaars Marianne Vos en Ranomi Kromowidjojo werden na hun prestaties van vier jaar geleden in Beijing al koninklijk onderscheiden. Om ze niet met lege handen naar huis te laten gaan, kregen ze van Schippers een speciaal beeldje overhandigd.

Naast de sporters werden ook coaches Jacco Verhaeren en Max Caldas benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van de hockeysters werd dinsdag alleen aanvoerster Maartje Paumen onderscheiden. Haar ploeggenoten krijgen hun lintje later tijdens een huldiging in hun eigen gemeente.

De onderscheiden sporters hielden een kort dankwoord. Gouden turner Zonderland raakte daarbij overmand door emoties, waarna hij onder luid applaus het podium verliet.

Minister-president Mark Rutte sprak met trots over de prestaties van de Nederlanders. "Jullie hebben veel enthousiasme losgemaakt bij de mensen thuis, zoals gisteren in Den Bosch duidelijk te zien was. Maar jullie hebben Nederland ook in Londen op de kaart gezet. Thuiskomen met twintig medailles. Dat is geweldig."