Ook Medeco belt patiënten over urineverlies

Ook verpleegkundigen van Medeco bellen in opdracht van apothekers met klanten die kampen met urineverlies. Dat bevestigt een woordvoerder van zorggigant Mediq, waar Medeco onder valt na een bericht van NRC Handelsblad. De krant deed een rondgang langs fabrikanten en leveranciers van incontinentiemateriaal.

Medeco wisselt alleen gegevens uit met de Mediq-apotheken. Het bedrijf gaat minder ver dan Tena in de uitwisseling van gegevens met apothekers. Medeco vroeg de apothekers om een overeenkomst te tekenen waarin zij beloven de Wet bescherming persoonsgegevens in acht te nemen.

Tot nu toe gingen ongeveer 25 van de 230 Mediq-apotheken akkoord. De verwachting is dat dit aantal stijgt naarmate meer apotheken hun aanvraag geregeld hebben.

Donderdag ontstond ophef toen bleek dat verpleegkundigen van luierfabrikant Tena patiënten bellen om over hun urineverlies te praten. Aan de hand van die gesprekken krijgen apothekers advies welk product gewenst is. De apothekers hebben Tena ingeschakeld omdat ze van zorgverzekeraar Achmea hun cliënten moeten indelen in een gebruikersprofiel.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei daarop dat het niet door de beugel kan dat bedrijven de beschikking krijgen over patiëntgegevens. Tena kondigde vrijdag aan voorlopig te stoppen met het bellen van incontinente patiënten. De fabrikant gaat in overleg met alle betrokken partijen.

Apothekers en de zorgindustrie werken ook op andere manieren samen. NRC Handelsblad wijst erop dat Van Heek Medical regelmatig incontinentiespreekuren in apotheken houdt. De leverancier trekt ook met apotheken langs ziekenhuizen om nieuwe producten te presenteren.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman laat weten te willen dat minister Schippers onderzoekt hoe vaak het voorkomt dat producenten van medische producten onderzoek doen voor apothekers. Ook moet duidelijk worden waar sprake is van belangenverstrengeling en privacyschending. "Zeker nu het debat over de kosten in de zorg op de agenda staat, moet alles gericht zijn op het belang van goede zorg voor de patiënt."