Zwemster: "Sociale media kostten me gouden medaille"

Zwemster Emily Seebohm denkt dat haar overmatige gebruik van sociale media haar wel eens een gouden medaille gekost zouden kunnen hebben. De Australische werd in de finale van de 100 meter rugslag afgetroefd door de Amerikaanse Missy Franklin.

Seebohm gold na haar tijd van 58,23 seconden in de series als grote favoriete voor olympisch goud. In de finale zag ze echter Franklin na 58,33 seconden als winnares aantikken, terwijl ze zelf 58,68 seconden klokte. De reden die ze voor het verlies aanvoerde was dat ze op de dag voor de finale te veel tijd op Facebook en Twitter had doorgebracht.

Seebohm werd na haar goede prestaties in de series en de halve finale overladen met felicitaties en aanmoedigingen, waardoor ze naar eigen zeggen voor haar gevoel de overwinning al zo ongeveer op zak had. "Wanneer mensen je duizend keer 'je hebt het goud' zeggen, gaat er een deel van je hersenen geloven dat je de overwinning al binnen hebt. Ik probeerde dat te negeren, maar het voelde alsof ik niet in mijn eigen geest kon."

De Australische heeft naar eigen zeggen nu haar lesje wel geleerd. "Ik moet Twitter en Facebook duidelijk vroeger afsluiten. Het maakt deel uit van het leerproces, en ik wil absoluut dat goud nog, dus dat gaat de komende vier jaar mijn drijfveer zijn." Ze heeft voor nu besloten het zilver op de 100 meter rugslag te koesteren en zint komend weekend op revanche in de wedstrijd die ze nog moet zwemmen.

Emily Seebohm (rechts) moet zich tevreden stellen met zilver (Foto: Pro Shots)