Woede over vrijlating ex-politiechef Z-Afrika

De Zuid-Afrikaanse bevolking is woedend over het medisch verlof voor de voormalige Zuid-Afrikaanse politiechef Jackie Selebi. Selebi zat een celstraf van vijftien jaar uit wegens corruptie, maar werd vrijdag om medische redenen op vrije voeten gesteld. Het verlof heeft geleid tot veel woede; velen menen dat er sprake is van vriendjespolitiek.

De belangrijkste Zuid-Afrikaanse oppositiepartij heeft woensdag om opheldering gevraagd. De Democratische Alliantie zei in een verklaring dat het 'essentieel is dat de regering opheldering verschaft over de beslissing en hoe deze tot stand is gekomen'.

De 62-jarige Selebi lijdt volgens regeringsfunctionarissen aan nierfalen en diabetes. Ook zou hij kanker hebben. Selebi werd in 2010 veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar. Selebi liet zich mee uit winkelen nemen door drugsdealers in ruil voor informatie over lopende onderzoeken van de politie.

Lokale media hadden felle kritiek op de vrijlating. "Het feit dat Selebi slechts 229 dagen van zijn vijftien jaar celstraf heeft uitgezeten nadat hij veroordeeld was voor corruptie heeft geleid tot de speculatie dat het ANC opnieuw de regels heeft omzeild om een kameraad te helpen", schreeft de krant Times Live.

De advocaat van Selebi, Wynanda Coetzee, hield vol dat Selebi ernstig ziek is. Het ANC was blij met de vrijlating van Selebi en wenste hem veel sterkte bij zijn herstel.

Volgens James Smalberger van het Zuid-Afrikaanse gevangeniswezen mag Selebi elke dag zijn huis in Pretoria twee uur verlaten. Op weekenddagen mag hij zes uur per dag naar buiten. De overige uren staat Selebi niet onder voortdurende surveillance, maar hij krijgt ten minste een keer per week bezoek van de politie zonder dat hij daarvan op de hoogte wordt gesteld.


Woede over vrijlating ex-politiechef Z-Afrika (Foto: Novum)