Rebellen Mali willen verwoesting voortzetten

De radicaalislamitische beweging Ansar Dine is van plan meer werelderfgoedplekken in Timboektoe te verwoesten, waarna zij de sharia wil invoeren. Dat heeft een woordvoerder van de rebellengroep zondag gezegd.

Tot verbijstering van velen verwoestte Ansar Dine zaterdag eeuwenoude graven van heiligen in Timboektoe. De Malinese regering sprak haar afschuw uit en vergeleek de vernielingen met oorlogsmisdaden.

Een inwoner van Timboektoe zei dat Ansar Dine vindt dat de bevolking de graftombes aanbidt, en dit afkeurt. "Ze zeggen dat de bevolking van de heiligen houdt alsof ze Allah zijn", aldus de inwoner. "Maar in tegenstelling tot wat de islamisten of de wahabieten van Ansar Dine zeggen, houden de mensen hier niet van de heiligen alsof ze Allah zijn. We willen alleen de zegening van de heiligen omdat ze voor ons spirituele gidsen zijn."

Ansar Dine kreeg de noordelijke helft van Mali in handen na de verdrijving van een etnische separatistische groep Toearegs. De beweging maakte na de Malinese staatsgreep in maart gebruik van het machtsvacuüm om in het noorden voet aan de grond te krijgen.