PvdA wil terug naar 120 km/u

De PvdA wil de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur terugdraaien. In het verkiezingsprogramma wordt opgenomen dat 120 weer de maximumsnelheid wordt. Dat hebben de partijleden zaterdag bepaald op het PvdA-congres in Utrecht.

Het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 was een veelbesproken maatregel van de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV. Het partijbestuur van de PvdA wilde de maximumsnelheid op 130 houden, vanwege de kosten die gemoeid zijn met het terugdraaien van de verhoging. De PvdA-leden lieten echter veiligheids- en milieuargumenten zwaarder wegen en stemden voor de verlaging.

De PvdA-leden hebben op het congres verder vastgelegd dat de PvdA op lange termijn terug wil naar de norm dat 0,8 procent van het nationale inkomen naar ontwikkelingshulp gaat. Het huidige kabinet heeft het percentage teruggebracht van 0,8 naar 0,7 procent. De PvdA wil weer naar 0,8 procent zodra het tekort op de begroting is weggewerkt.

Op het CDA-congres werd besloten de norm van 0,7 procent toch in het verkiezingsprogramma op te nemen. In het concept was de norm geschrapt, maar dat hebben de leden teruggedraaid.

Bij het PvdA-congres heeft na de lunchpauze een grote groep leden van de politieke jongerenbeweging G500 hun intrede gemaakt. Eerdere punten op de arbeidsmarkt waar G500 naar streeft werden in het ochtendprogramma niet aangenomen door de PvdA-achterban. Het ging onder andere om amendementen voor een flexibelere arbeidsmarkt en sociale zekerheid voor ZZP'ers.

De G500-vertegenwoordigers deelden in de PvdA-traditie rozen uit aan de al aanwezige congresbezoekers. In tegenstelling tot de rode kleur deelden de nieuwste leden van de PvdA oranje rozen uit, de kleur van G500.