Britse politici: de bankensector is corrupt

Britse politici hebben zaterdag forse kritiek geuit op de bankensector, nadat eerder deze week de Britse bank Barclays werd beboet voor het manipuleren van het rentetarief. De leider van de Britse oppositie, Ed Miliband, heeft opgeroepen tot een onderzoek naar de bankensector en kreeg bijval van de regering.

Miliband zei dat de ooit geprezen bankensector in een kwade reuk is komen te staan. Het woord bankier is volgens hem van een compliment veranderd in een 'grove belediging'. De Britse bevolking 'zal geen genoegen nemen met iets anders dan een volledig, onafhankelijk en open onderzoek' dat elk onderdeel van de sector belicht, zei Miliband in een toespraak.

Miliband weet zich gesteund door minister van handel Vince Cable. Hij omschreef de bankensector als een 'enorme beerput'. Minister van justitie Ken Clarke zei dat bankiers die een financieel misdrijf plegen voor het gerecht moeten worden gesleept. Hij zei tegenover de BBC te vermoeden dat iemand in Groot-Brittannië 'makkelijker weg komt met een financieel misdrijf dan met praktische iedere andere vorm van misdaad'.

Barclays heeft van de Amerikaanse en de Britse autoriteiten een boete gekregen, maar het vermoeden bestaat dat meer banken zich schuldig maken aan het manipuleren van de rente of een poging daartoe. Het zou gaan om de Britse banken HSBC en RBS, om het Zwitserse UBS en om de Amerikaanse Citigroup.

Het schandaal bij Barclays heeft de onvrede over de banksector aangewakkerd. Bankiers worden ervan beschuldigd onethisch te handelen en te veel te verdienen.


Britse politici: de bankensector is corrupt (Foto: Novum)