Van der Laan mocht FC Utrecht-fans terugsturen

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan stond in zijn recht toen hij in februari 2010 besloot supporters van FC Utrecht terug te sturen naar de domstad. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald.

Ongeveer 650 supporters waren met een gecombineerd kaartje met de trein naar Amsterdam gereisd. Nadat ze de trein hadden verlaten, besloot Van der Laan ze terug naar Utrecht te sturen, omdat ze ongewenste spreekkoren aanhieven en leuzen riepen. Volgens de burgemeester dreigde de openbare orde ernstig te worden verstoord. De politie dreef de supporters terug naar de trein, die hen weer naar Utrecht bracht.

In totaal 111 supporters vochten het noodbevel dat Van der Laan uitvaardigde aan. De rechtbank stelt dat Van der Laan mocht vrezen voor ernstige wanorde, aangezien twee weken eerder een wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht was gestaakt vanwege spreekkoren van de Utrecht-aanhang. Om escalatie te voorkomen waren volgens de rechter geen minder verstrekkende maatregelen voorhanden.

Dat alle supporters werden teruggestuurd, acht de rechter niet disproportioneel. "Het was in de gegeven omstandigheden ondoenlijk om te bepalen wie precies degenen waren die de discriminerende liederen zongen en hen op dat moment uit de groep van ongeveer 650 supporters te isoleren."