Erasmus Universiteit ontslaat hoogleraar om fraude

De hoogleraar van de Erasmus Universiteit in Rotterdam die is betrapt op fraude is ontslagen. Dat heeft de instelling maandag bekendgemaakt na onderzoek van een integriteitscommissie. De man heeft artikelen geschreven op basis van onderzoeksresultaten die 'hoogst onwaarschijnlijk' zijn.

Het gaat in totaal om twee artikelen. Volgens de commissie is de ruwe data die de basis van deze artikelen vormden nergens beschikbaar. De desbetreffende hoogleraar consument en samenleving, Dirk Smeesters, heeft toegegeven dat hij 'data zodanig selecteerde dat de effecten statistisch significant werden'.

De twee bewuste artikelen zijn teruggetrokken. Over welke onderwerpen het precies gaat, is niet duidelijk. Smeesters kwam recent nog in het nieuws met een onderzoek dat aantoonde dat mensen met slordige bureaus efficiënter werken. Volgens de universiteit is er geen reden om te twijfelen aan de werkwijze van de coauteurs van de artikelen.

Smeesters was sinds 2007 verbonden aan de Rotterdam School of Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit. Vorig jaar werd hij hoogleraar.

Vorig jaar werd ook al een hoogleraar van de universiteit ontslagen na fraude. Ook op diverse andere universiteiten kwamen gevallen van wetenschapsfraude boven water. Zo bleek de Tilburgse wetenschapper Diederik Stapel jarenlang onderzoeksdata zelf te hebben verzonnen.