Raadslid Maastricht overtrad de wet

Het Maastrichtse gemeenteraadslid Jan Hoen van de lokale partij CVP heeft in strijd gehandeld met de wet en de gedragscode van de gemeenteraad. Desondanks kan de gemeente hem niet uit zijn functie zetten. Dat blijkt uit onderzoek dat burgemeester van Maastricht Onno Hoes naar Hoen heeft laten instellen.

Limburgse media meldden eerder dat Hoen betalingen zou hebben aangenomen van het kerstevenement Winterland, terwijl hij er in de gemeenteraad over meestemde. Hij wekte daarmee de schijn van belangenverstrengeling. De gemeente en Winterland waren verwikkeld in juridische procedures.

Hoen zegt zelf dat het om onkostenvergoedingen ging, maar de fractievoorzitters in de gemeenteraad wilden er het fijne van weten en klopten bij Hoes aan. Die besloot na overleg met de fractievoorzitters een onderzoek te laten doen naar het raadslid.

Het onderzoek wijst volgens Hoes uit dat Hoen als adviseur van de Stichting Winterland Maastricht heeft opgetreden en dat Hoen tijdens raadszittingen over Winterland van 2006 tot en met 2008 het woord voerde. Daarmee heeft hij de wet overtreden en was er de schijn van belangenverstrengeling, aldus Hoes, maar de wet kent geen mogelijkheden Hoen hierom uit zijn functie te zetten.

Volgens Hoes kunnen andere gemeenteraadsleden Hoen wel aanspreken op zijn gedrag. "Het is aan de gemeenteraad hoe zij hieraan invulling geeft."