Kamers niet gezamenlijk bijeen over ESM

De Eerste en de Tweede Kamer komen niet bijeen voor een gezamenlijke vergadering over het ESM, het permanente noodfonds voor de euro. Voorzitter van de senaat Fred de Graaf (VVD) heeft een verzoek van PVV-leider Geert Wilders afgewezen.

Wilders verzet zich met hand en tand tegen de ratificatie van het noodfonds. Eerder spande hij een kort geding aan om het onderwerp over de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september heen te tillen. Ook vroeg hij in de Tweede Kamer tot zeven keer toe een hoofdelijke stemming aan.

Door het aanvragen van een zogeheten verenigde vergadering der Staten-Generaal, die normaal alleen tijdens Prinsjesdag samenkomt, probeerde Wilders nogmaals om de ratificatie van het ESM-verdrag te dwarsbomen.

De Graaf wijst erop dat zo'n vergadering alleen wetsvoorstellen behandelt die de Grondwet uitdrukkelijk noemt, zoals toestemming voor een koninklijk huwelijk, de benoeming van een regent of het in oorlog verklaren van het koninkrijk.

Wilders vindt de afwijzing van zijn verzoek 'erg teleurstellend'. "Het is toch weer de politieke elite, dit keer bij monde van de heer De Graaf, die dwarsboomt dat wij gebruikmaken van ons parlementair recht."

Volgens Wilders is er wel grond om de Eerste en Tweede Kamer bijeen te brengen. Hij zei de afwijzing van De Graaf 'nog eens goed te gaan bekijken'.