Fiets- en voetveren niet veilig genoeg

Veerponten voor fietsers en voetgangers zijn niet veilig genoeg. Omdat er geen specifieke en landelijke eisen voor deze kleine veerponten gelden, mogen gemeenten zelf bepalen wat voor regels er gelden. Daardoor is niemand direct verantwoordelijk, meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag.

De raad deed onderzoek naar de ponten naar aanleiding van een aanvaring tussen een veerpont en een motorvrachtschip op het Rijn-Schiekanaal in Rijswijk eind januari. Daarbij vielen twee passagiers in het water. Ze raakten daarbij overigens niet gewond.

De gemeente Rijswijk had begin januari de vaste schipper vervangen. De nieuwe schipper moest over een zogeheten klein vaarbewijs beschikken, maar toen hij begon met zijn werk had hij slechts een paar uur geoefend met de veerpont. De raad vindt dat de gemeente niet voldoende heeft stilgestaan bij de specifieke risico's die dat met zich meebracht.

De raad vindt wettelijke regels niet onontbeerlijk. Gemeenten en exploitanten van veerponten moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor veilig vervoer. De raad wil dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met het Landelijk Veren Platform afspraken gaat maken over veiligheidsrichtlijnen voor fiets- en voetveren.

Zo'n 25 duizend mensen maken in Nederlands dagelijks gebruik van fiets- en voetveren.