Rellen in Kiev om taalwet

Voor het parlementsgebouw en op het belangrijkste plein van de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn dinsdag rellen uitgebroken. De oproerpolitie trad op tegen demonstranten die protesteerden tegen een nieuwe taalwet die het Russisch in sommige delen van het land tot officiële taal maakt.

De wet werd dinsdag na verhitte debatten in eerste lezing aangenomen. Het is nog onduidelijk wanneer de definitieve stemming plaatsvindt.

Het gebruik van de Russische taal is een van de grootste twistpunten in Oekraïne sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Het westelijke, Oekraïens sprekende deel van het land wil af van de Russische invloed en zoekt aansluiting bij het Westen, terwijl het Russisch sprekende oosten en zuiden de historische banden met Moskou willen behouden. Het vorige debat in het Oekraïense parlement over de wet liep uit op een handgemeen.

Leden van de pro-westerse oppositiepartijen zijn tegen de wet die van het Russisch in feite de tweede officiële taal maakt. Zij beweren dat hierdoor de Oekraïense taal ten onder zal gaan, evenals de Oekraïense onafhankelijkheid ten opzichte van Moskou. Volgens de tegenstanders probeert president Viktor Janoekovitsj stemmen te winnen voor de aanstaande parlementsverkiezingen in oktober.

Voorstanders zeggen dat miljoenen Russisch sprekende Oekraïners de taal van hun keuze moeten kunnen gebruiken. "Het wetsontwerp stemt volledig overeen met de Europese aspiraties en de Europese verplichtingen van Oekraïne", zei mede-opsteller van de wet Vadym Kolesnitsjenko. De tegenstanders zeggen dat de wet de ontwikkeling van het Oekraïens zal remmen. Ook vrezen zij dat Oekraïne terug in de Russische invloedssfeer wordt getrokken, wat nadelig zou zijn voor het streven naar hechtere politieke en economische betrekkingen met de Europese Unie.

Leden van de oppositie zeggen met hun protesten tegen de wet te zullen doorgaan tijdens de Europese kampioenschappen voetbal. "De wet over de tweede staatstaal in Oekraïne zal er nooit komen", zwoer oppositieleider Arseniy Jatsenjoek. Ook ex-premier Joelia Timosjenko liet via haar website vanuit de gevangenis weten dat de wet zal worden ingetrokken. "Dat is geen wens van mij van achter de tralies, maar een verzekering!", schreef zij.


Rellen in Kiev om taalwet (Foto: Novum)