Minister wil ouderenkeuring rijbewijs afschaffen

De medische keuring voor het rijbewijs voor ouderen gaat op de helling. Dat schrijft van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag in een Kamerbrief naar aanleiding van een onderzoek naar medische keuringen. Ook wil ze dat keuringen voor beroepschauffeurs sneller worden afgelegd of worden vervangen door een rijtest.

De keuring voor senioren brengt de nodige rompslomp en kosten met zich mee. Van alle ouderen die worden gekeurd, wordt momenteel ongeveer twee procent afgekeurd. Volgens de minister zouden de gevolgen van het schrappen van de keuring voor de veiligheid in het verkeer kunnen meevallen. De bewindsvrouw onderzoekt daartoe nu de mogelijkheden.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) begint dit jaar naar aanleiding van het onderzoek een proef met een zogeheten onestopcenter voor beroepschauffeurs. Die kunnen dan in een dag alle benodigde keuringen halen. De minister wil dat het CBR ook een proef start met het vervangen van de medische keuring voor een rijtest voor onder meer buschauffeurs, vrachtwagenchauffers en gehandicapten.

De seniorenkeuring was al langere tijd een onderwerp op de agenda van de minister. Zij bereidt momenteel op wens van de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor om de leeftijd van de keuring volgend jaar zomer te verhogen van 70 naar 75 jaar.


Minister wil ouderenkeuring rijbewijs afschaffen (Foto: Novum)