'Handboek psychiatrie is onverantwoord'

Het nieuwe handboek voor psychiatrie DSM-5 is onverantwoord. De voorgestelde veranderingen in het hoofdstuk persoonlijkheidsstoornissen zijn te radicaal, te ingewikkeld en onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Dat zegt psycholoog Roel Verheul dinsdag in de Volkskrant.

Het handboek, dat in 2013 moet verschijnen, heeft grote invloed op de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. Verzekeraars vergoeden alleen behandelingen die gebaseerd zijn op een diagnose uit DSM.

Alle persoonlijkheidsstoornissen krijgen nieuwe criteria waardoor de kans toeneemt dat bij iemand onterecht een stoornis wordt vastgesteld of dat dat juist over het hoofd wordt gezien, meent Verheul. Hij werkte tot voor kort mee aan het hoofdstuk maar heeft zich teruggetrokken vanwege de veranderingen.

Volgens Verheul is het grootste deel van de criteria uit de lucht gegrepen. "Uit een veldproef blijkt de betrouwbaarheid onvoldoende en toch blijven ze gehandhaafd", zegt hij in de krant.

Door de veranderingen kunnen er grote verschuivingen ontstaan in het aantal mensen bij wie een diagnose wordt gesteld. "Bij een revisie moet je daarom altijd terughoudend zijn", aldus Verheul. "Nu al heeft 10 tot 15 procent van de mensen een persoonlijkheidsstoornis. Tegelijkertijd moeten we bezuinigen in de zorg omdat de kosten te veel stijgen."