Honderden steekwapens in inlevercontainers

Aan de landelijke inleveractie van steekwapens is flink gehoor gegeven. Uit de eerste resultaten van drie politiekorpsen blijkt donderdag dat er honderden messen zijn ingeleverd. Wapenbezitters konden van 23 tot en met 30 april stiletto's, vlindermessen en valmessen die per 1 mei in de vernieuwde steekwapenwetgeving verboden zijn anoniem inleveren.

In de regio Haaglanden deponeerden inwoners 245 wapens in de daarvoor bestemde containers. Met 47 vlindermessen, 35 stiletto's en 13 valmessen ontving de politie in totaal 95 steekwapens die eerder niet verboden waren, maar dat sinds 1 mei wel zijn.

Bij het korps Brabant-Noord waren in totaal tien containers bij politiebureaus neergezet, waar 136 steekwapens werden ingeleverd. De collega's van het korps Midden- en West-Brabant ontvingen naast tachtig individuele messen ook nog eens 581 steekwapens van een handelaar die van zijn voorraad afwilde.

Onder de ingeleverde wapens bevonden zich naast messen ook alarmpistolen, dolken, speren, boksbeugels, bajonetten en een nunchakuwapen. Agenten in de regio Haaglanden troffen in een container zelfs in een wandelstok verstopt zwaard aan.

Alle ingeleverde wapens worden in verzegelde containers overgebracht naar het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen, waar ze worden vernietigd. De landelijke cijfers van de ruim 260 containers worden maandag bekendgemaakt door het ministerie van Veiligheid en Justitie.


Honderden steekwapens in inlevercontainers (Foto: Novum)