Anita: "Probeer mensen neer te zetten"

Ajacied Vurnon Anita speelde zichzelf in de tweede seizoenshelft weer in de basis. Aan het begin van deze jaargang was de middenvelder nog tot de bank veroordeeld.

Ajax-trainer Frank de Boer koos in het begin van deze jaargang voor Theo Janssen als controleur, maar sinds de winterstop staat Vurnon Anita op die positie. De controlerende middenvelder speelde dit seizoen verder las rechts- en linksback wegens blessures bij Nicolai Boilesen en Gregory van der Wiel. 

"Je moet je zo snel mogelijk over de teleurstelling heenzetten en knokken", zegt Anita in gesprek met De Volkskrant. "Ik ben niet iemand die naar de trainer stapt. Ik wil op het veld laten zien wat ik kan. Ik kwam altijd met plezier trainen en ben altijd blijven lachten. Dan zie je dat het goed komt."

Anita heeft als controleur een belangrijke taak op het middenveld van de Amsterdammers. "Ik was altijd een speler die controle hield. Als we achterstonden, vroeger in de jeugd, verscheen ik ineens voorin om het verschil te maken. Als we voorstonden zakte ik terug om controle te houden. Dat zit in me. Ik probeer mensen neer te zetten."

Het feit dat hij in die taak een coachende rol heeft ten opzichte van Christian Eriksen en Theo Janssen doet Anita niets. "Als ik Theo iets moet zeggen, zeg ik iets tegen Theo. Hetzelfde als met Christian. Andersom is het net zo. Als je wilt winnen, moet je het met elkaar doen", besluit de 23-jarige Ajacied.