Jaarlijks 25 verdrinkingsdoden na auto-ongeluk

Bij ongevallen waarbij een auto te water raakt vallen jaarlijks 25 doden. Zij verdrinken doordat het hen niet op tijd lukt de auto te verlaten. Per jaar belanden ongeveer 750 auto's in het water. Dat heeft de politie woensdag gezegd tijdens een persconferentie over dergelijke ongevallen.

Ook de politie is in het afgelopen decennium regelmatig slachtoffer geworden. Sinds 1998 verloren vijf agenten het leven nadat zij met de auto in het water waren beland.

Om dat in de toekomst te voorkomen worden dit jaar 29 politieauto's voorzien van een beveiligingssysteem dat ramen automatisch verbrijzelt als het voertuig onder water komt te staan. De politie zou graag zien dat het systeem in iedere auto wordt geplaatst. "De industrie is aan zet", aldus een woordvoerder.

Automobilisten die in het water belanden wordt aangeraden om direct na het ongeval de gordel los te maken en uit de wagen te komen. Ook is het handig om het licht aan te houden, zodat hulpverleners de auto beter kunnen vinden.

Het systeem genaamd Rescue Escape Guidance System (REGS) is een Nederlandse innovatie. Het werkt met sensoren die in de portieren worden geplaatst, die reageren op veranderingen in druk en de aanwezigheid van water. De sensoren zorgen er automatisch voor dat de zijruiten verbrijzelen, nog voordat de auto definitief zinkt. Het systeem blijft ook onder water gewoon werken.