Zonder referendum is Wilders tegen plan Hedwige

De Zeeuwse bevolking moet zich kunnen uitspreken over het plan de Hedwigepolder voor een deel onder water te zetten. Totdat zo'n volksraadpleging is gehouden, is de gedoogpartij tegen ontpolderen, laat PVV-leider Geert Wilders donderdagavond weten via Twitter.

"De PVV is tegen ontpolderen zolang de bevolking zich niet heeft uitgesproken in een referendum. Zonder referendum dus geen millimeter steun voor Bleker", aldus Wilders.

PVV-Kamerlid Richard de Mos (PVV) bepleitte donderdag tijdens het debat over de polder dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zijn plannen voor de gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder moet bevriezen totdat de Zeeuwen zich er in een referendum over hebben kunnen uitspreken. Bleker heeft de steun van de PVV nodig om een meerderheid te krijgen voor zijn plannen.

De Mos kondigde aan dat de Statenfractie van zijn partij vrijdag een voorstel indient voor de regionale volksraadpleging. De staatssecretaris zei donderdag dat als Zeeland besluit een volksraadpleging te houden, de regering daaraan mee zal werken. Een rondgang leerde donderdag echter dat een meerderheid van de Zeeuwse Provinciale Staten tegen een referendum is.

Mochten de Zeeuwse Provinciale Staten niets zien in een referendum, dan wil De Mos een opinieonderzoek houden. "Ik wil hoe dan ook een draagvlakmeting bij de Zeeuwen", stelde hij. Komt het referendum of de opiniepeiling er niet, dan zal de PVV tegen de plannen van Bleker stemmen. Dan komt de eerste voorkeur van Bleker om de Hedwigepolder te sparen weer in beeld, maar dat stuit op grote bezwaren van Brussel.

De Kamer debatteerde donderdag urenlang over de alternatieve plannen van Bleker om een derde van de Hedwigepolder en nog enkele andere gebieden onder water te zetten, om zo de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde. Het debat werd echter afgebroken, nadat onduidelijkheid was ontstaan over de positie van de Europese Commissie.

Bleker meldde dat de verantwoordelijke eurocommissaris naar verwachting vrijdag zal instemmen met zijn plan, maar dat zou inmiddels weer worden ontkend. Het debat wordt daarom volgende week voortgezet, als het officiële standpunt van de EC bekend is.


Zonder referendum is Wilders tegen plan Hedwige (Foto: Novum)