Iran wil boycot producten uit EU

Iran wil een verbod uitvaardigen op de handel in producten van honderd Europese bedrijven. Dat heeft de Iraanse televisiezender Press TV woensdag bekendgemaakt. Het plan is onderdeel van een vergeldingsactie van Iran voor een embargo op Iraanse olie van de Europese Unie. Het olie-embargo wordt in juli van kracht.

Het Iraanse parlement stelt in een ontwerpresolutie zelfs een algeheel verbod voor op de import van producten uit landen die sancties hebben ingesteld tegen Iran, meldt de staatskrant Tehran Times woensdag. Dat betreft de meeste westerse landen en alle EU-lidstaten, waaronder Nederland. Nederland exporteerde in 2010 voor zeshonderd miljoen euro naar Iran.

De EU heeft een embargo ingesteld tegen Iraanse olie vanwege het omstreden atoomprogramma dat Teheran nastreeft. Hoewel de Iraanse regering beweert dat het atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden dient, verdenkt het Westen Iran ervan een kernwapen te willen ontwikkelen.

Eerder al schortte Iran de verkoop van ruwe olie aan Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk en Griekenland op. Ook overweegt Teheran de levering van olie aan Italië stop te zetten.