Voorman studentenopstand China overleden

Fang Lizhi, een van de bekendste stemmen van de Chinese studentenopstand van de jaren tachtig, is vrijdag in het Amerikaanse Tucson overleden. Dat heeft zijn weduwe bevestigd. Hij was 76 jaar oud.

Fang, zoon van een eenvoudige postambtenaar, maakte als sterrenkundige in China een bliksemcarrière. Maar zijn aandeel in de studentenopstand kostte hem de gunst van de regering in Beijing. Die herkende in Fang de meest uitgesproken en welbespraakte voorvechter van democratisering en vreesde dat de plaatsvervangend rector van de Universiteit van Wetenschap en Technologie zijn studenten tot een opstand aanzette.

Toen Beijing de studentenopstand de kop indrukte zagen Fang en zijn vrouw zich gedwongen dertien maanden lang onder te duiken in de Amerikaanse ambassade. Hen hing de doodstraf boven het hoofd. Uiteindelijk kreeg het tweetal verlof als ballingen naar de Verenigde Staten te vertrekken, waar Fang ging doceren aan de Universiteit van Arizona in Tucson.

Fang heeft een hele generatie tot inspiratie gediend, zei zijn vriend en mededissident Wang Dan zaterdag. ''Ik hoop dat het Chinese volk nooit zal vergeten dat er een denker als Fang Lizhi is geweest. Hij wekte in het volk het verlangen naar mensenrechten en democratie. Ooit zal China trots zijn hem te hebben voortgebracht.''