Minder veroordeelden opnieuw in de fout

Het aantal ex-gevangenen dat opnieuw in de fout gaat is voor het derde jaar op rij licht gedaald. Van alle volwassenen die in 2008 de gevangenis verlieten, kwam 48,5 procent binnen twee jaar opnieuw in aanraking met justitie. Het jaar daarvoor was het nog 50 procent, blijkt uit de recidivemonitor die staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ook het aantal minderjarigen uit een justitiële jeugdinrichting dat binnen twee jaar opnieuw tegen de lamp loopt, is licht gedaald: 52 procent in 2008 tegenover 53,6 procent een jaar eerder. De cijfers zijn verzameld door het wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Volgens Teeven tonen de cijfers aan dat het kabinet goed op weg is om de recidive van ex-gevangenen verder terug te dringen. "Minder recidive betekent immers ook minder slachtoffers." Het kabinet wil dit bereiken door een langere opsluiting van recidivisten, het sneller uitvoeren van straffen en een krachtige aanpak van jeugdgroepen.