Hooggerechtshof Israël gebiedt ontruiming Migron

Het Israëlische hooggerechtshof heeft zondag een verzoek van de regering afgewezen om de ontruiming van de nederzetting Migron op de Westoever tot 2015 uit te stellen. Migron werd in 2001 door kolonisten opgericht op Palestijnse grond. De uitspraak is een flinke tegenvaller voor de inwoners van Migron en die van tientallen andere illegale nederzettingen.

De Israëlische regering diende begin maart een verzoek tot uitstel in. Het hooggerechtshof had eerder geoordeeld dat de nederzetting uiterlijk 31 maart moest worden ontruimd.

Migron telt driehonderd inwoners en is een van de grootste illegale nederzettingen. Premier Benjamin Netanyahu had het hof om uitstel gevraagd totdat er nieuwe woningen voor de inwoners van Migron konden worden gebouwd.

Het hof zei dat uitstel van ontruiming zou neerkomen op het negeren van de Israëlische wet. "Voldoen aan het eerdere vonnis is niet optioneel", aldus het hooggerechtshof. De inwoners van Migron hebben nu tot 1 augustus om hun koffers te pakken.

Advocaat Michael Sfard, die de Palestijnse landeigenaren vertegenwoordigt, zei blij te zijn met het vonnis. Hij zei geen problemen te hebben met de beslissing van het hof om de inwoners van Migron tot 1 augustus de tijd te geven.

"Het Israëlische hooggerechtshof heeft zich vandaag aan de wet gehouden en heeft aangegeven dat de wet voor iedereen geldt", aldus Sfard. "Ik hoop dat de Israëlische regering en de kolonisten zich niet van trucs zullen bedienen om dit vonnis te omzeilen en dat de inwoners van Migron de illegale nederzetting vreedzaam ontruimen. Dan kan het land na meer dan tien jaar worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars."


Hooggerechtshof Israël gebiedt ontruiming Migron (Foto: Novum)