'Raketlancering Pyongyang is provocatie'
Noord-Korea moet afzien van een geplande test met een langeafstandsraket. Daar heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zondag op aangedrongen. Hij noemde het een 'provocatieve daad die een bedreiging vormt voor de internationale vrede en veiligheid'.
Noord-Korea maakte anderhalve week geleden bekend een kunstmaan in een baan om de aarde te willen brengen met een raket. De VS zien de lancering echter als een verkapte test van een langeafstandsraket. De raket is volgens bronnen bij het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zondag overgebracht naar het lanceerplatform.
Volgens Lee zijn de Noord-Koreaanse plannen in strijd met een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en gaan ze lijnrecht in tegen afspraken met de Verenigde Staten over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. "Noord-Korea moet onmiddellijk de plannen voor de lancering intrekken en zich houden aan de internationale verplichtingen."
De Amerikaanse president Barack Obama is op bezoek in Zuid-Korea en verklaarde op een persconferentie met Lee dat 'Noord-Korea niets bereikt met dreigementen en provocaties'. Ook hij riep Pyongyang op direct de voorbereidingen voor de lancering te staken. De lancering brengt volgens Obama een overeenkomst met Noord-Korea over voedselhulp in gevaar en zorgt ervoor dat het land nog verder geïsoleerd raakt. Bovendien sloot hij niet uit dat sancties tegen Noord-Korea worden aangescherpt. "Slecht gedrag wordt niet beloond", aldus Obama.
Obama richtte zich eveneens tot China dat volgens hem veel te weinig doet om Noord-Korea in toom te houden. De president zei te begrijpen dat China vreest voor de gevolgen van onrust in Noord-Korea, maar hij roemde ook het economische succes van China dat volgens hem is bereikt 'door sommige praktijken los te laten, waar Noord-Korea nog steeds aan vasthoudt'.
Japan bereidt zich voor op de lancering, die vermoedelijk rond 15 april - de verjaardag van Kim Il Sung - plaatsvindt, door op land en op zee onderscheppingsraketten op te stellen. De Japanse regering overweegt het leger opdracht te geven de raket neer te halen als deze als bedreiging wordt gezien of als het Japanse luchtruim wordt geschonden.