Boete geheimhouding partijgiften verviervoudigd

Als partijen blijven weigeren openheid te geven over hun geldschieters, dan kan de boete daarvoor oplopen tot maximaal honderdduizend euro. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vrijdag gezegd.

Tot nu toe bedroeg de boete 25.000 euro. "We hebben nog eens heel goed gekeken naar wat voor sancties er nou staan op het niet-naleven van de wet", zei Spies voor de camera van RTL. Zij heeft besloten dat partijen die meerdere keren weigeren openheid van zaken te geven, nu maximaal een ton moeten betalen.

Tijdens een debat over het wetsvoorstel zei Hero Brinkman - toen nog woordvoerder van de PVV - vorige week nog dat hij het bedrag van 25.000 euro te laag vond. Brinkman, die deze week de fractie verliet, sprak van een anti-PVV-wet. Uiteindelijk liet hij weten dat zijn partij toch openheid zou geven.

Spies herhaalde dat het heel belangrijk is dat partijen transparant zijn. "Je moet op geen enkele manier de verdenking op je willen laden, omdat je grote giften accepteert ook standpunten inneemt die voor de gevers van belang zijn." De bewindsvrouw denkt dat alle partijen zullen meewerken aan het verschaffen van de benodigde gegevens. Dat geldt ook voor Brinkman.

Gebeurt dat niet, dan bestaat ook de mogelijkheid om 'met de sterke arm' de boekhouding bij de partijen te gaan ophalen, aldus Spies. De Tweede Kamer debatteert volgende week opnieuw over het voorstel.