Moeder dode vondeling niet terug de cel in

De moeder van de in 2008 in Oosterhout dood gevonden baby Willem, is veroordeeld tot een celstraf van dertien maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk. De vrouw hoeft niet terug naar de cel, omdat ze het onvoorwaardelijke deel van de straf al in voorarrest heeft uitgezeten.

De vrouw had haar kind te vondeling gelegd, maar het overleed voor het in maart 2008 door voorbijgangers werd gevonden aan het Wilhelminakanaal in de Brabantse plaats. De burgemeester besloot het jongetje een naam te geven: Willem van Oosterhout.

Naar eigen zeggen kwam de vrouw tot haar daad omdat ze dacht dat ze zwanger was van een andere man dan haar echtgenoot. Ze had de zwangerschap verborgen gehouden uit vrees dat ze zou worden verstoten door haar (schoon)familie.

De rechtbank in Breda legde de vrouw ook een werkstraf van 240 uur op. Tegen de vrouw was twee jaar cel geëist. De rechtbank komt tot een lagere staf omdat het kinderdoodslag in tegenstelling tot het Openbaar Ministerie niet bewezen acht. De rechtbank heeft bij het bepalen van de hoogte van de straf ook meegewogen dat de vrouw twee kinderen heeft en zwanger is. Ook woog mee dat de behandeling van de zaak lang heeft geduurd.