Afghaanse getuigen van bloedbad zagen één dader

Geen van de ooggetuigen van de schietpartij waarbij zestien Afghaanse burgers omkwamen heeft verklaard met eigen ogen meerdere schutters te hebben gezien. Dat hebben de hoogste districtsambtenaar en de politiechef ter plaatse woensdag gezegd.

Dorpsgenoten van de zestien slachtoffers bestreden eerder de Amerikaanse lezing dat de militair alleen zou hebben gehandeld. Ze beweerden tegenover Afghaanse onderzoekers tot wel twaalf daders te hebben gezien.

De hoogste regeringsfunctionaris in het district Panjwai liet woensdag echter weten dat het steeds om verklaringen uit de tweede hand gaat. "Voor zover ik weet zegt iedereen in de dorpen dat iemand hen had verteld verscheidene buitenlandse militairen te hebben gezien in de dorpen waar de schietpartij plaatsvond", zei Fazal Mohammad. "Maar niemand heeft zelf gezegd een groep soldaten te hebben gezien. Het onder dorpelingen verzamelde bewijs is niet voldoende om te bevestigen dat er meer dan een schutter was." Politiecommandant Sardar Mohammad Nazari van Panjwai onderschreef Mohammads woorden.

Mohammad sprak zijn vermoeden uit dat rebellen hebben geprobeerd met de schietpartij hun voordeel te doen. "Het is mogelijk dat enkele mensen informatie hebben verspreid. Het is tijd voor Afghanistan om tot rust te komen en de opstandelingen dit incident niet te laten uitbuiten."

De 38-jarige sergeant Robert Bales, die 's nachts in twee dorpen negen kinderen en zeven andere burgers zou hebben doodgeschoten, zit inmiddels vast in de zwaarbewaakte gevangenis van het Amerikaanse leger in Fort Leavenworth in Kansas. Hij kan volgens minister van defensie de doodstraf krijgen, al achten defensieanalisten dat niet waarschijnlijk. Het bloedbad, dat volgde op de verbranding van korans op een Amerikaanse militaire basis elders in Afghanistan, wekte de woede van veel Afghaanse politici en bestuurders.

Het Pentagon heeft de bewering weersproken van enkele dorpelingen dat de dag tevoren een bermbom een aantal militairen in het gebied had verwond. Volgens de Afghanen zetten Amerikaanse troepen enkele buurtbewoners tegen de muur en dreigden het hun betaald te zetten. De dorpelingen zien in de schietpartij die een dag later volgde de toen aangekondigde wraak.