PvdA boekt opnieuw zetelwinst, VVD glijdt weg

De PvdA blijft stijgen in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Deze week wonnen de sociaaldemocraten opnieuw twee zetels, waarmee de PvdA uitkomt op 21. De VVD daarentegen levert een zetel in en heeft met 29 zetels nog nooit zo laag gestaan sinds het aantreden van het kabinet-Rutte.

Sinds het aftreden van Job Cohen als PvdA-leider vier weken geleden heeft die partij er zeven zetels bij gekregen. In dezelfde periode leverden de SP en D66 allebei drie zetels in. De SP is met dertig zetels nog altijd de grootste in de peiling, al daalde de partij van Emile Roemer deze week twee zetels.

Volgens De Hond plukt de PVV nog steeds de vruchten van de commotie rondom het Polenmeldpunt van de partij en krijgt er weer twee zetels bij. De partij van Geert Wilders staat nu op 25 zetels, vijf meer dan voor de start van het meldpunt. Ook het CDA krijgt er een zetel bij en komt uit op dertien. De drie partijen in de gedoogcoalitie hebben in de peiling samen 67 zetels.

Potentiële PvdA-kiezers reageren volgens De Hond over het algemeen positief op de keuze voor Diederik Samsom als nieuwe partijleider. Van hen vindt 74 procent het een verstandige keuze. Sinds de start van de interne verkiezingscampagne van de PvdA is het aandeel kiezers dat aangeeft mogelijk op de partij te gaan stemmen met vijf procent gestegen naar 29 procent.

Samsom krijgt van de kiezers het rapportcijfer 5,5, waarmee hij op de derde plaats staat na SP-leider Emile Roemer en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, die van de kiezers respectievelijk met een 6,8 en een 5,9 worden gewaardeerd. Van de SP-stemmers krijgt Samsom een 5,3.

Uit de peiling blijkt verder dat de voorkeur voor Samsom als nieuwe partijleider (57 procent) onder potentiële PvdA-kiezers beduidend groter is dan de voorkeur voor de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (17 procent). Asscher was niet in de race omdat alleen Kamerleden verkiesbaar waren, maar werd door velen werd getipt als toekomstig partijleider.